Sanonta kuuluu, että perhe on pahin, mutta aina toisinaan suvun kanssa on mukava kokoontua samaan paikkaan. Sukukokouksissa on sitä jotakin, mitä normaalissa juhlissa ei ole: kun kaikki ympärilläsi jakavat kanssasi samaa verta, voit todella tuntea kuuluvasi. Toisinaan käy myös toisin päin, ja mietit, miten ihmeessä olet päätynyt sukuusi, kun kaikki ovat sinusta niin poikkeavia. Oli kummin vain, sukujuhlien järjestäminen on oma juttunsa, eikä aivan niin yksinkertaista kuin voisi kuvitella, erityisesti jos suku on suuri.
1. Tee vieraslista
Ensiksi on tehtävä vieraslista, jotta voit kartoittaa, kuinka monta ihmistä juhliin on tulossa. Helpointa on, jos juhlia ei tarvitse järjestää yksin, joten yritä löytää järjestämiseen mukaan joku toinen suvun edustaja. Kartoita, kuka mahdollisesti pääsisi tulemaan ja ota yhteyttä kaukana asuviin sukulaisiin jo etukäteen ottaaksesi selvää, pääsevätkö he paikalle.
Sukujuhlat on helpointa järjestää kesällä, mutta hauskat juhlat voi saada aikaan myös esimerkiksi jouluaattona, kun koko suku on koolla saman pöydän äärellä. Samalla saat osviittaa siitä, mitä juhlat mahdollisesti tulevat maksamaan. Maksujärjestelyiksi voi pyytää jokaista maksamaan jotakin, sillä suurta sukua kutsuttaessa juhlien hinta voi nousta jopa hääjuhlien kokoisiin summiin, joita yksittäisen perheen tai henkilön voi olla vaikeaa kustantaa.
2. Mieti sopiva paikka
Kun tiedät, kuinka monta vierasta juhliin suunnilleen on tulossa ja ainakin sen, kuinka monta on kutsuttu, voit alkaa miettimään juhlienjärjestyspaikkaa. Jos suku on kovin suuri, on parempi ajatus järjestää juhlat jossakin vuokrattavassa paikassa, kuten villassa tai muussa tapahtumiin erikoistuvassa paikassa, kuin kenenkään kotona. Jos suku on pienempi, voi juhlat järjestää jopa jonkun omakotitalolla.
Mieti paikka tarkkaan sen perusteella, missä päin suurin osa sukua asuu. Ei ole järkevää järjestää juhlia kovin kaukana, sillä silloin tulijoiden määrä luultavasti pienenee huomattavasti. Voit myös kysellä muilta suvun jäseniltä ideoita juhlienjärjestämispaikasta. Joku on voinut esimerkiksi olla vastikään jonkun häissä, jotka on järjestetty jossain myös sukujuhlien pitoon sopivassa paikassa.
3. Lähetä kutsut
Kun olet varannut paikan ja tiedät vieraslistan, voit teettää kutsut ja lähettää ne. Hauska vanhanaikainen tapa on lähettää kutsut postissa, mutta samalla vieraat saavat jotakin konkreettista laitettavaksi työpöydälle tai jääkaapin oveen muistuttamaan juhlista ja niiden ajankohdasta. Voit myös harkita sähköpostikutsua, mutta se hukkuu helpommin muun postin joukkoon, kuin postissa lähetetty kutsu.
Voit joko askarrella kutsut itse tai teetättää ne kutsujen tekemiseen erikoistuvassa palvelussa. Muista ottaa selville kaikkien osoitteet, jotta pystyt lähettämään kutsut. Tämä voi tulla kalliiksi, joten jos budjetti on pieni, voi sähköpostikutsu olla parempi vaihtoehto.
4. Varaa catering tai muu ruokapalvelu
Juhlat eivät ole juhlat alkuunkaan ilman ruokaa. Ota siis selvää alueen edullisista mutta laadukkaista cateringeista ja lähetä kyselyt saadaksesi selvää, ovatko he saatavilla valitsemallenne viikonlopulle. Toisinaan myös juhlapaikka saattaa joko tarjota catering-palvelua tai mahdollisesti tietää monien catering-yritysten yhteystiedot. Muista tarkistaa, onko suvussa monia erikoisruokavalioiden noudattajia ja se, suostuuko catering toteuttamaan myös näille syöjille sopivaa ruokaa. Mieti myös astiat ja mistä ne saadaan, täytyykö vuokrata vai lainaako juhlanjärjestyspaikka.
Mieti myös juomapuolta. Mitä juomaa juhliin halutaan, mistä se saadaan ja mikä on hinta? Jos budjetti on erittäin rajallinen, on mahdollista myös tehdä sukujuhlista nyyttärit. Sopikaa keskenänne, kuka tuo alkuruokia, pääruokia ja kuka jälkiruokia, kenen vastuulla taas ovat juomat. Muista ilmoittaa vieraille, kuinka monelle annosten olisi oltava, jotta jokainen osaa varautua.
Sitten ei muuta kun odottelemaan juhlia!?